Kun alainen irtisanoutuu

Kesälomani aikana eräs alaisenani toiminut projektipäällikkö irtisanoutui, mikä sai minut pohtimaan työntekijän lähtemistä esimiehen näkökulmasta. Vaikka irtisanoutumisen saattaa aavistaa, on se aina jonkin asteinen yllätys.

Irtisanoutumisen jälkeen esimies saattaa kokea epäonnistuneensa työssään. Usein kuulee väitettävän, että työntekijän irtisanoutumispäätökseen vaikuttaa eniten lähiesimiehen toiminta. Liian ankara ei pidä kuitenkaan itselleen olla, sillä sellaisia kokeneita esimiehiä ei ole edes olemassa, kenen alaisista yksikään ei olisi koskaan irtisanoutunut. Jos oikein kypsästi ajattelee, esimiehen tulisi olla iloinen työntekijän puolesta hänen löydettyään itselleen uusia kehittymismahdollisuuksia.

Irtisanoutumisilmoituksen vastaanottaminen herättää kiinnostuksen irtisanoutumisen syistä. Esimiehenä motiivit kiinnostavat palautteen näkökulmasta, miten vähentää organisaatiosta poistyöntäviä tekijöitä osana toiminnan kehittämistä. Aina tekijät eivät ole käytännössä korjattavissa. Esimerkiksi pienessä organisaatiossa on rajatut mahdollisuudet tarjota etenemismahdollisuuksia kaikille.

Irtisanoutumisessa ei ole kyse pelkästään juridisesta työsuhteen päättymisestä, vaan myös henkilön irtautumisesta työyhteisöstä. Kun pitkään tiiviissä yhteisössä ollut kolleega lähtee pois, herää lähimmille työtovereille samankaltainen haikeuden tunne kuin muunkin ihmissuhteen päättyessä.

Irtisanoutumisen taustat kiinnostavat ihmisiä. Tilanne yleensä käynnistää työyhteisössä arvelut, mitkä mahtoivat olla todelliset irtisanoutumisen syyt, joita ei sanota ääneen. Syiden pohtiminen on inhimillistä, mutta  mielestäni hieman omituista. Miksi oletetaan, että mahdollinen tyytymättömyys kerrotaan vasta eroilmoituksen jättämisen yhteydessä? Terveessä työyhteisössä keskustelua viihtyvyydestä käydään jatkuvasti, eikä syiden pitäisi olla ainakaan esimiehelle täysin uusia.

”Syiden pohtiminen on inhimillistä, mutta  mielestäni hieman omituista. Miksi oletetaan, että mahdollinen tyytymättömyys kerrotaan vasta eroilmoituksen jättämisen yhteydessä?”

Luottotekijän lähteminen aiheuttaa lähes aina päänvaivaa esimiehelle, sillä lähtevän henkilön vastuut on pystyttävä organisoimaan uudelleen. Muutaman viikon mittaisella irtisanomisajalla ehditään harvoin palkkaamaan uutta työntekijää tilalle. Jäljelle jäävät tehtävät onkin pystyttävä jakamaan muille työntekijöille niin, että liiketoiminnalle aiheutuvat vauriot ovat mahdollisimman vähäiset.

Täytyy muistaa, että irtisanoutumisessa on aina myös jotain positiivista. Lähtevän työntekijän tehtävien uudelleenjärjestely tarjoaa mahdollisuuden tarjota uusia tehtäviä muille työntekijöille tai palkata yhteisöön uusi osaaja. Irtisanoutumisen yhteydessä on helppo tehdä myös organisaatiomuutoksia, sillä tekeminen organisoitavissa uudestaan ilman, että keneltäkään otetaan mitään pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.