Tarina

Aloitin esimiehenä vuonna 2011 IT-alan yrityksessä. Tuo matka on ollut äärimmäisen kasvattava. Olen oppinut paljon ihmisten johtamisesta ja tuntemaan itseäni paremmin. Työ esimiehenä on ollut palkitsevaa, tosin olen joutunut useaan itselleni vaikeaan paikkaankin. Esimiesvastuu on kasvanut matkan varrella pienen tiimin vetovastuusta, n. 15 asiantuntijan osaston johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi.

Olen usein leikitellyt ajatuksella, että voisin kulkea ajassa taaksepäin tapaamaan itseäni hetkeen, jolloin aloitin uutena esimiehenä ja jakamaan sen kaiken tiedon, mitä olen viimeisten vuosien aikana oppinut esimiestyöstä. Varsinkin, kun kaikki tuoreelle esimiehelle uudet asiat ovat vielä hyvässä muistissa.

Usein asiantuntijaa ja esimiestä pidetään erillisinä rooleina. Itse olen sitä mieltä, että esimiestyössä asiantuntijuus ei katoa mihinkään. Esimies on esimiestyön ja johtamisen asiantuntija. Niin kuin asiantuntijoidenkin, esimiehen on oltava jatkuvasti kiinnostunut kehittämään omaa osaamistaan esimiehenä.

Toivon, että blogini tarjoaisi tuoreille esimiehille tukea uusiin tilanteisiin ja konkreettisia ideoita, joiden pohjalta kehittää itseään esimiehenä. Vaikka johtamisesta on aihepiirinä kirjoitettu maailmassa eniten uskonnon ja politiikan jälkeen, koen, että uusille esimiehille tarkoitetut konkreettiset neuvot ovat vähemmistössä. Useat alan teokset ovat suunnattu kokeneille johtajille tai pyrkivät turhaan monimutkaistamaan yksinkertaisia asioita teoreettisilla malleilla tai uusilla näennäisillä käsitteillä.

Kannustuksena voi sanoa, että kaikki pomot ovat joskus olleet ensikertalaisia, eikä hyväksi esimieheksi kehity kuin harjoittelemalla. Jokainen johtaa omalla persoonallaan, joten ei ole vain yhtä oikeaa tapaa toimia esimiehenä. Joku on myös joskus sanonut, että esimiehenä kehittyminen on elämän mittainen matka. Se saattaa pitää paikkansa.

Toivon, että blogini herättää sinussa uusia ajatuksia ja sytyttää syventämään omaa osaamistasi.

 

Espoossa 29.7.2015

Antti Jokela

 

Lisää minusta: LinkedIn-profiilini